osteopathie is
een manuele geneeskunst
 
 
Werkwijze
Bij het maken van de afspraak ontvangt u een digitaal intakeformulier per mail. Dit formulier wordt met u besproken tijdens het eerste consult, zodat er een goed beeld van u als patiënt wordt verkregen. Daarnaast wordt gekeken of uw klacht een indicatie is voor osteopathie of dat u eerst contact dient op te nemen met uw huisarts of ander behandelend specialist.

Indien geen contra-indicaties worden gevonden, wordt het osteopatisch onderzoek gecontinueerd. Daarbij wordt het hele lichaam manueel onderzocht op beweeglijkheid. Er wordt dan gekeken naar o.a. vastzittende gewrichten en spieren, een gespannen middenrif of bindweefsel rondom de organen.

Uit het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek volgt de werkdiagnose. Hierin worden een of meerdere bewegingsbeperkingen aangegeven die, eenmaal losgemaakt, de klachten zouden kunnen verminderen of verhelpen. Het behandelplan en –doel wordt individueel vastgesteld en besproken.

De osteopatische behandeling bestaat uit het opheffen van bewegingsbeperkingen om te komen tot een optimaal functioneren van het lichaam. Het lichaam krijgt de ruimte om zelf te herstellen. De behandeling is afgestemd op de patiënt en de techniekkeuze waarborgt een veilige en doeltreffende behandeling.De periode tussen de behandelingen kan variëren tussen twee tot zes weken.Na twee behandelingen dient er een verbetering te zijn van de klachten. Gemiddeld zijn er drie tot vijf behandelingen nodig.

Nareactie op de behandeling
De reactie op een osteopatische behandeling is bij iedereen anders. Over het algemeen is te verwachten dat er vermoeidheid optreedt. Verder kan het gepaard gaan met een toename of afname van de symptomen, met hoofdpijn, met koude- of warmtesensatie, maar ook bijvoorbeeld met emotionele reacties. Het advies is dan ook op de dag van behandeling niet meer hard te sporten, maar de dag in relatieve rust verder door te brengen.

Tarief
Een consult duurt 45 á 60 minuten en kost € 100. Afspraken niet minimaal 24 uur van te voren geannuleerd kunnen in rekening worden gebracht.

Openingstijden
De praktijk is doordeweeks geopend tijdens kantoortijden, behalve de woensdagmiddag, donderdagmiddag en vrijdagmiddag.

Vergoeding

Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden de kosten van Osteopathie of een gedeelte ervan. Dit is mede afhankelijk van de door u afgesloten polis.

Er is voor osteopathie geen verwijzing nodig van een arts of specialist maar het kan verstandig zijn als u de huisarts op de hoogte brengt van uw behandelingen osteopathie.


Brechtje Castenmiller is geregistreerd bij de Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO).

Fotografie: Benders & Stevens

 
Osteopathie Praktijk Castenmiller | Burg. van der Voort van Zijplaan 88 | 3571 VZ Utrecht | Tel: 06-23181888 | Info@osteopathie-utrecht.nl